„Segreguję, przyrodę szanuję” – to hasło tegorocznego Ekopikniku, który odbędzie się 26 sierpnia w Multimedialnym Parku Fontann.
W sobotę 26 sierpnia, w godzinach 11.00 – 17.00, zapraszamy do Multimedialnego Parku Fontann na ekologiczny piknik plenerowy. Pełne atrakcji dla małych i dużych wydarzenie wpisuje się w obchodzony właśnie „Warszawski Miesiąc Recyklingu”. W programie warsztaty twórcze, gry i zabawy plenerowe w duchu idei zero waste. Wstęp na wszystkie atrakcje jest bezpłatny. Czekamy na Was!
Na najmłodszych czekają wielkoformatowe, przestrzenne gry edukacyjne i zręcznościowe oraz upcyklingowy tor przeszkód z odpadów wielkogabarytowych.
Upcykling to w dużym uproszczeniu nadawanie nowego życia starym, niepotrzebnym przedmiotom. Stosowały go nasze babcie np. przerabiając stare koszule na ścierki – był on zatem modny długo przed recyklingiem, tyle że wówczas nie miał swojej nazwy. Bardzo modnym obecnie przykładem upcyklingu jest np. tworzenie mebli ze zużytych palet.
W trakcie Ekopikniku działać będzie „kawiarenka krawiecka”, w której odbędą się warsztaty upcyklingu ubrań i przeróbki krawieckie. Chętni, którzy przyniosą butelki PET, będą mogli nauczyć się tworzenia samonawadniająch się doniczek i domków dla dzikich pszczół.
Podczas Ekopikniku będzie można samodzielnie stworzyć również m.in. upcyklingowe szarpaki dla psów i zabawki dla kotów, worki na buty i torby na zakupy, wieszaki na ubrania ze zużytych sztućców, koszyki z papierowej wikliny czy aromaterapeutyczne poduszeczki z łuską gryki. A fanom relaksu w pachnącej pianie zdradzimy przepisy na sole do kąpieli oraz peelingi z wykorzystaniem wyłącznie naturalnych składników.
Na gości wydarzenia będą czekali eksperci, którzy opowiedzą o zasadach domowego kompostowania oraz korzyściach z niego płynących. Pokażą też, jak w prosty i niskobudżetowy sposób stworzyć domowy kompostownik.
W szczycie sezonu rowerowego zapraszamy też na warsztat z podstaw naprawy rowerów.
Na warszawskich „foodies”, czyli rodzimych łasuchów i głodomorów, czekają warsztaty „Gotuję, nie marnuję”. Okaże się wreszcie czy obierki są jadalne, jakie liście możemy jeść, a których nie i czy kwiaty nadają się tylko do wazonu? Pokażemy, że lekko zwiędłe warzywa, owoce i czerstwy chleb mogą stać się wspaniałą bazą do wielu smacznych potraw.
Nie prowadzimy zapisów na warsztaty.
Wstęp bezpłatny.
Organizator: Miasto Stołeczne Warszawa
Producent: Stołeczna Estrada
Partnerzy: MPO, Wodociągi Warszawskie, Warszawska Kranówka, Przerób-My, Food Wave, Comune di Milano, RYOBI